flag Судова влада України

Правила пропуску осіб до приміщень Окружного адміністративного суду АР Крим та на його територію транспортних засобів

21 серпня 2013, 14:07

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Голови Окружного адміністративного суду АР Крим від 20.06.2008р. №12.1-АГ зі змінами від 17 червня 2011 року зі змінами від 14 червня 2013 року

 

ПРАВИЛА

пропуску осіб до приміщень Окружного адміністративного суду АР Крим та на його територію транспортних засобів

1. Загальні положення

1.1.   Ці Правила розроблені відповідно до Правил пропуску осіб до приміщень судів та на їх територію транспортних засобів, затверджених Наказом Державної судової адміністрації України та Міністерства внутрішніх справ України від 12.09.2005 за № 102/765 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України від 02.11.2005 р. за № 1322/11602.

1.2.   Цими Правилами визначається порядок пропуску осіб до приміщень Окружного адміністративного суду АР Крим (далі - суд) та на його територію транспортних засобів з метою підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, а також охорони приміщень суду, виконання функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпечення безпеки учасників судового процесу.

1.3.  У разі відвідування суду посадовою особою, щодо якої здійснюється державна охорона, режим та порядок взаємодії працівників міліції та військовослужбовців Управління державної охорони України визначається спільним нормативно-правовим актом Управління державної охорони України, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України.

1.4.   Пропускний режим здійснюється працівниками спеціального підрозділу судової міліції "Грифон" (далі - судової міліції), а в разі їх відсутності - працівниками апарату суду, а саме - відповідальними черговими відділу матеріально-технічного та господарського забезпечення.

1.5.    Під час здійснення своїх повноважень щодо пропуску осіб у приміщення судів працівники судової міліції, а в разі їх відсутності - відповідальні чергові суду керуються чинним законодавством України та цими Правилами.

1.6.  Порядок пропуску та підтримання громадського порядку в приміщеннях суду не може поєднуватися з діями, які завдають фізичних чи моральних страждань особам внаслідок фізичного чи психологічного впливу або принижують їх честь і гідність.

1.7.  На вході до приміщень суду обладнуються пункти пропуску з відповідними технічними засобами контролю та зв'язку.

1.8.  Для речей, які заборонено проносити до приміщень суду, поряд із пунктами пропуску обладнуються камери схову.

1.9.  Контроль за здійсненням пропуску осіб у приміщення суду покладається на командира підрозділу судової міліції, а в разі її відсутності - на керівника апарату суду.

1.10.  Ці Правила розміщуються у приміщенні суду на видному та доступному для відвідувачів місці.

2. Порядок пропуску осіб до приміщень суду

2.1. Дані про осіб, які прибули до приміщень суду, заносяться працівниками судової міліції, а в разі їх відсутності - відповідальними черговими суду, у журнал відвідувачів.

2.2.  Пропуск народних депутатів діючого скликання до приміщень судів здійснюється відповідно до частини третьої статті 17 Закону України "Про статус народного депутата України".

Пропуск Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також посадових осіб його секретаріату та осіб, залучених Уповноваженим на підставі його окремого письмового доручення, здійснюється відповідно до статті 13 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

2.3. Судді безперешкодно пропускаються до приміщення суду, у якому вони працюють, за пред’явленням посвідчення судді. 

 Судді інших судів, судді у відставці пропускаються до приміщення суду в робочі дні та години суду за пред’явленням посвідчення судді (судді у відставці).  У неробочі години суду, вихідні, неробочі та святкові дні пропуск указаних осіб може здійснюватися після відповідного розпорядження голови суду, заступника голови суду чи особи, яка виконує їх обов’язки».

2.4. До приміщень суду із використанням спеціальних технічних засобів пропускаються:

2.4.1. Працівники апарату суду за пред'явленням службового посвідчення.

2.4.2. Працівники правоохоронних органів, фельд'єгерської служби, спеціального зв'язку за пред'явленням службового посвідчення після чіткого пояснення мети прибуття.

2.4.3. Особи, які беруть участь у адміністративних справах, за списком апарату суду або при пред'явленні судової повістки, ухвали суду та документа, який засвідчує особу.

У разі, якщо в особи відсутнє посвідчення, міліціонер або відповідальний черговий суду через судового розпорядника (секретаря судового засідання) з'ясовує особу прибулого і в подальшому виконує вказівки головуючого в судовому засіданні.

2.4.4. Практиканти та інші особи, які залучаються до тимчасового виконання робіт у приміщеннях суду, згідно зі списком, затвердженим керівництвом суду, після пред'явлення документа, який засвідчує особу.

2.4.5. Особи, що прибули на відкриті судові засідання, за пред'явленням документа, який засвідчує особу, після чіткого пояснення мети прибуття, в яке засідання та вияснення через судового розпорядника, чи є на даний час такі засідання.

2.5.  Пропуск осіб у приміщення суду та на його територію здійснюється в робочі дні згідно зі встановленим у суді розпорядком роботи. Пропуск осіб, які беруть участь в адміністративних справах, здійснюється в робочі дні з 9:00 до 12:30 та з 13:45 до 17:30, у п’ятницю та у передсвяткові дні – не пізніше, ніж за півгодини до кінця робочого часу суду. Особам, які не є суддями та працівниками апарату суду, находження у приміщеннях суду та на його території у неробочий час суду заборонено.

2.6. У вихідні, святкові та неробочі дні судді та працівники апарату суду пропускаються у приміщення суду згідно зі списком, затвердженим керівництвом суду, та за службовим посвідченням.

2.7.  Працівники засобів масової інформації пропускаються за пред'явленням документа, що засвідчує особу, після чіткого пояснення мети прибуття. Проведення документування судового засідання за допомогою аудіо-. відео-. кіно-, фотоапаратури здійснюється в порядку, встановленому процесуальним законодавством.

2.8.  До приміщень суду із вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончиками, спорядженими речовиною сльозоточивої чи дратівної дії, пропускаються працівники правоохоронних органів та фельд'єгерської служби під час виконання ними службових обов'язків, працівники суду при пред'явленні дозволу на право носіння такої зброї. Вогнепальна та холодна зброя, інші небезпечні для життя й здоров'я громадян предмети та речовини, які є речовими доказами у справах, що підлягають розгляду в судовому засіданні, пропускаються до приміщень суду за наявності відповідного процесуального документа і в супроводі судового розпорядника.

2.9.  Медичний персонал служби швидкої медичної допомоги, працівники пожежної та аварійної служб пропускаються у приміщення суду після відповідного запису в журналі відвідувачів.

2.10. У разі аварій, виходу з ладу технічних комунікацій працівники судової міліції або відповідальні чергові пропускають на територію робітників відповідних міських ремонтних служб із занесенням їх прізвищ і часу роботи в журнал відвідувачів та негайно повідомляють керівництво суду, чергового (відповідального) по підрозділу судової міліції та чергового територіального міського, районного відділу внутрішніх справ.

3. Порядок в'їзду транспортних засобів на територію суду

3.1. В'їзд транспортних засобів на територію суду здійснюється через пункт пропуску транспортних засобів, обладнаний технічними засобами контролю та зв'язку, про що робиться запис до журналу в'їзду (виїзду) транспортних засобів.

3.2.  В'їзд на територію судів дозволяється:

-   транспортним засобам за списком, затвердженим керівництвом суду;

-  транспортним засобам служб швидкої медичної допомоги, пожежної й аварійної за викликом та у супроводженні і під контролем працівників судової міліції або відповідальних чергових, які здійснюють пропуск осіб у приміщення суду.

3.3.  Вхід (вихід) осіб через пункти пропуску транспортних засобів на територію (з території) суду забороняється.

4. Обмеження щодо пропуску осіб до приміщень суду 

4.1. Під час проведення закритих судових засідань пропуск осіб до залу судового засідання обмежується постановленою мотивованою постановою (ухвалою) головуючого в судовому засіданні.

4.2. Забороняється пропуск осіб до приміщення суду:

- у стані сп’яніння, що ображає людську гідність і громадську мораль (алкогольного чи наркотичного):

- з тваринами;

- зі зброєю (вогнепальною);

- з легкозаймистими, вибухонебезпечними, радіоактивними та отруйними речовинами;

- з колюче-ріжучими предметами;

- з валізами, візками, велосипедами, господарськими сумками, пакетами, розмір яких перевищує 45/35/15 см.

4.3. Не допускається відвідування приміщення суду у пляжному та спортивному одязі (шортах, майках, топіках, спортивному костюмі, одязі з прозорих тканин), у брудному робочому одязі, а також у одязі, який містить на собі нецензурні чи образливі вислови та зображення  на адресу суду та працівників суду. Не допускається проходження до суду у одязі, вигляд якого суперечить загальноприйнятим правилам пристойності.

4.4. В приміщенні суду відвідувачам заборонено:

- порушувати громадський порядок;

- вилучати зразки документів з дошки оголошень суду, а також розміщувати на ній власні об’яви;

- виносити з приміщень суду справи та документи, отримані для ознайомлення, а також майно суду;

- палити та розпивати спиртні напої, уживати наркотичні та токсичні речовини;

- голосно розмовляти, влаштовувати сварки;

- користуватись мобільними телефонами в залі судових засідань під час розгляду справи;

- висловлювати будь-які образи на адресу суддів, працівників апарату суду;

- пошкоджувати обладнання приміщень та майно суду.